Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν οι εταιρείες ανακύκλωσης καταλυτών τα αυτοκίνητα, που κυκλοφορούν στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα και έχουν χαλασμένο καταλύτη, υπολογίζονται στα 700.000 εκπέποντας επικίνδυνους ρύπους.
Παρόλο που οι βλάβες που προκαλούνται στην υγεία από τους ρύπους που εκπέμπονται είναι άκρως επικίνδυνες, ούτε η Πολιτεία αλλά ούτε και οι πολίτες δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό.
Η πρώτη λόγω έλλειψης ελέγχου εφαρμογής των νόμων και οι δεύτεροι λόγω αδιαφορίας και μη ενημέρωσης.

Τα καταλυτικά αυτοκίνητα ήρθαν για να αντικατασταθεί ο πολύ επικίνδυνος μόλυβδος, που υπήρχε στην παλιά βενζίνη, αλλά όταν φθαρεί ο καταλύτης, σκορπούν βενζόλιο και άλλους ρύπους.Οι ρύποι που εκπέμπονται και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία περιέχουν βενζόλιο, αρωματικό υδρογονάνθρακα και άλλες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν από αλλεργίες και άσθμα μέχρι χημική καρκινογένεση.

σπασμενος καταλυτης    καταλυτες αυτοκινητων    πρόβλημα με καταλύτη

Σήμερα στην Αττική κυκλοφορούν περίπου 1.500.000 καταλυτικά αυτοκίνητα. Πάνω από τα μισά θα έπρεπε να έχουν ελέγξει ή και αλλάξει τους καταλύτες τους.Πόσο μάλλον όταν οι καταλύτες πρώτης γενιάς, δηλαδή των οχημάτων που κυκλοφόρησαν από ’92-’97, δεν ήταν τόσο ανθεκτικοί όσο οι πλέον σύγχρονοι μεταλλικοί καταλύτες.

Στα αυτοκίνητα τελευταίας γενιάς η αντοχή του καταλύτη είναι αναβαθμισμένη. Αλλά αυτό δεν τον κάνει άτρωτο.Οσο βελτιωμένοι και εάν είναι οι καταλυτικοί μετατροπείς χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση. Ο καταλύτης υφίσταται θερμική και μηχανική καταπόνηση. Απαιτείται σωστή συντήρηση του κινητήρα,έλεγχος του προγραμματισμένου κτεο.Σύμφωνα με έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ,τα 4 στα 10 Ι.Χ. αυτοκίνητα δεν διαθέτουν κάρτα ελέγχου καυσαερίων (ΚΕΚ), ποσοστό που κυμαίνεται από 35% έως 44%. Στους οδηγούς, που τα αυτοκίνητά τους ρυπαίνουν, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ και αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας έως ότου κάνουν τον έλεγχο. Όσοι από τους οδηγούς συλλαμβάνονται χωρίς να έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 400 ευρώ
Ένας καταλύτης αυτοκινήτου πρέπει κατά μέσο όρο να αντικαθίσταται μεταξύ 80.000 και 100.000 χλμ.Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να μικρύνουν τη ζωή του καταλύτη ακόμα και στα 30.000χλμ.Αυτο μπορεί να οφείλεται σε
1) Βλάβη ηλεκτρονικού συστήματος
Ακόμα και μια στιγμιαία βλάβη του ηλεκτρονικού συστήματος του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του καταλύτη και λιώσιμο ή σπάσιμο των κυψελών του.
2)κακή ποιότητα βενζίνας
Η νοθευμένη βενζίνη μπορεί να καταστρέψει τον καταλύτη,δηλαδή τον δηλητηριάζει.
3)χτύπημα του καταλύτη.ένα χτύπημα ακόμα και σε ένα ψηλό πεζοδρόμιο μπορεί να σπάσει το εσωτερικό του καταλύτη,φαινόμενο πολύ συνηθισμένο λόγω της κακής ποιότητας των δρόμων στην ελλάδα.
4)Συστολές – διαστολές
Όταν ταξιδεύει το αυτοκίνητο ο καταλύτης αναπτύσσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του. Αν για κάποιο λόγο νερά καλύψουν στον καταλύτη, η απότομη ψύξη προκαλεί σπάσιμο του κεραμικού του καταλύτη.
5)εάν βάλαμε ποτέ το αμάξι μπροστά σπρώχνοντας λόγω πχ βλάβη της μίζας.
6)βλάβη στον αισθητήρα λ
7)κακή συντήρηση του συστήματος εξάτμισης.

Αλλά και η αντικατάσταση του καταλύτη θέλει προσοχή διότι στην αγορά κυκλοφορούν καταλύτες “μαίμου”,αμφιβόλης προέλευσης και ποιότητας σε πολύ χαμηλές τιμές και μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβες στον κινητήρα του οχηματός μας και επειδή δεν εμπεριέχουν τα πολύτιμα μετάλλα που θα πρέπε προσφέρουν από ελάχιστη έως μηδαμινή προστασία.

Εμείς στην tsoukalas exhaust χρησιμοποιούμε καταλύτες μεταλλικούς νέας τεχνολογίας euro 4-5 μέγιστης απόδοσης και ποιότητας με 2 ετή γραπτή εγγύηση.

monoliithos

 

καταλύτες για όλους τους τύπους των αυτοκινήτων
καταλύτες racing αγωνιστικοί
καταλύτες diesel

 

tsoukalas exhaust
Ελ.Βενιζέλου 8 & Νιόβης 1 (περ/κος υμηττου)
Ηλιούπολη
210 8942155 / 6949736695

 

 

 

 

 


Share